четвер, 6 серпня 2015 р.

Комп'ютерні технології в Лукашівській сільській бібліотеці


Сьогодні комп’ютер увійшов у всі сфери людської діяльності, бібліотека – не виняток. З кожним днем все тяжче уявляти книгозбірню без електронної техніки та комп’ютерних технологій.

В кінці 2013 року в нашій бібліотеці зявилися  (завдяки програмі «Бібліоміст» 5 раунд) 4 компютери, а з ними і Інтернет. Першим кроком освоєння роботи з комп’ютерами – були курси бібліотекарів при обласній бібліотеці.



Без комп’ютерної  техніки  неможливо уявити сучасну бібліотеку. З появою Інтернету збільшилася кількість відвідувань, стала можливість для більш повного задоволення читацьких запитів, , зменшення витрати часу на пошук необхідної інформації.

Користувачі нашої бібліотеки користуються послугами (безкоштовно) скануванням, ксерокопіюванням, набору тексту.Крім того, бібліотека за допомогою комп'ютерної техніки видає рекомендаційні списки літератури, оформляє виставки, стенди, презентації до масових заходів,а також  допомогає             Григорівській, і Новоселицькій бібліотекам , які знаходяться на території Лукашівської сільської ради. Користувачі  бібліотеки  також мають змогу спілкуватися з рідними або друзями через
« Скайп» (Китаєм , Канадою , Португалією, Росією,). 


Лукашівська бібліотека сприяє популяризації історії і культури свого рідного краю, села. З появою фотоапарата у бібліотеці  бібліотекар став  фіксувати всі події села. Таким чином бібліотека накопичує інформацію про своє село на електронних носіях (СD та DVD дисках). Записуються масові заходи. Всі бажаючі мають змогу  ознайомитися із слайд – презентаціями «Мій рідний край», «Моє село і люди», «Бібліотека і люди похилого віку».

 Бібліотека також внесла посильну допомогу у написанні книги Приліпко М. В. « Чорнобаївщина. Нариси історії населених пунктів» 2 книги . В цій книзі розповідається про історію Лукашівки. До даного видання увійшла інформація, що містилась на СD дисках, фотоматеріали. Бібліотека і надалі буде збирати краєзнавчі матеріали на електронних носіях, тому, що такі бібліотечні продукти можуть використовуватися для різних масових заходів, учням, вчителям і окремим користувачам, а також для історії.


З появою Інтернету у бібліотеці користувачі похилого віку потребують навики у комп’ютерній грамотності.  Вони також виявляють бажання дізнатися про світ «Інтернету». З цією метою бібліотекар, разом з волонтером Палієм Я., раз у тиждень проводить навчання.

Бібліотека співпрацює з місцевими підприємством ПСП «Нива» та виконавчим комітетом Лукашівської сільської ради, які надають спонсорську посильну допомогу.












Немає коментарів:

Дописати коментар