вівторок, 30 червня 2015 р.

Книжковий месседж "Наш край - Чорнобаївщина"

                                          "Пізнай свій край... себе, свій рід,    свій народ, свою землю - і ти побачиш свій шлях у життя..."

                                                                                                         Г.С. Сковорода.
   
Краєзнавство це один із напрямків діяльності Лукашівської бібліотеки, і це -характерна риса нашого сьогодення, коли українське суспільство приділяє значну увагу вихованню патріотизму, знанню вітчизняної історії та літератури.
До річниці створення району,   26 червня 2015року, бібліотека провела з  юнацтвом               книжковий месседж "Наш край - Чорнобаївщина"    
               











          Сценарій проведення заходу.
Ведуча:  Рідний край… Як багато значать для кожного ці такі прості й зрозумілі слова. Адже на рідній землі – у великих і малих населених пунктах , як у спільному домі, здавна живуть, працюють і мріють люди. Звідси, з батьківського порога, пролягають їхні дороги у велике життя, широкий і незвіданий світ. Звідси кожна людина проносить крізь усе життя найсвятіші почуття – любов і глибоку шану до своєї «малої батьківщини». Тут бере початок глибоке усвідомлення особистої причетності кожного до долі свого народу й усієї держави.


Ведучий:  Саме тому знання минулого міст і сіл завжди були і залишаються надійною основою історичної пам’яті, невичерпним джерелом натхнення й патріотизму. Сьогодні надзвичайно актуальною є підготовка й видання праць з історії міст і сіл незалежної України. Таку роботу здійснюють краєзнавці  Черкащини, чиї творчі доробки користуються широкою популярністю серед громадськості й виконують важливу пізнавальну – виховну функцію.





Бібліотекар: Вагомий внесок у цю значиму справу роблять і краєзнавці Чорнобаївщини – патріоти рідного краю й України. Серед них – член Національної спілки краєзнавців України Марія Василівна Приліпко – самовіддана дослідниця історії своєї « малої батьківщини». Як ніхто інший, вона розуміє важливість вивчення й донесення до нинішніх і прийдешніх поколінь знань про минуле кожного, навіть найменшого, населеного пункту. З - під її пера вийшла не одна книга про минуле рідного краю. Це «Чорнобаївщина. Велична історія рідного краю» (2008) ,«Чорнобаївщина. Нариси історії населених пунктів ( від найдавніших часів до сьогодення)» в 2 книгах. Перша частина дослідження вийшла друком 2012 року. Вона містить нариси історії 20 – ти населених пунктів, які належать до 9 – и сільських рад. Друга -  нариси історії 26 – ти населених пунктів, які належать до 10 – и сільських рад – 2014року. Готується до видання Книга 3, яка завершить авторське дослідження історії населених пунктів, які були і є на території Чорнобаївщини. В другу книгу входить і історія нашої Лукашівської територіальної громади ( 5 сіл Лукашівка, Григорівка, Новоселиця, Вишнівка, Веселий Поділ). Матеріалом для написання книги стали архівні матеріали, стародруки, енциклопедичні видання, численні публікації в періодиці, спогади про відомих людей, дослідження багатьох істориків, краєзнавців. На основі опрацювання зібраних матеріалів автору вдалося відтворити цілісну картину історії сіл нашого району, у тому числі й тих, що були затоплені водами Кременчуцького водосховища.



Ведучий: Про автора книг можна говорити безкінечно. ЇЇ життєвий шлях захоплюючий , як і її книги. ( ознайомлення з  біографією М. В. Приліпко)

 Бібліотекар.: А зразу, шановне юнацтво, давайте відкриємо в книзі сторінку 286 - де й роз починається історія  нашого рідного села -Лукашівка.




   Ведуча:                      Лукашівко моя.


                Моє рідне село чарівне й незбагненне,



                Стільки літ пропливло, а ти й досі цвітеш.



               Ти воскресло із мертвих в часи повоєнні



                 І на крилах у вічність безсмертя несеш.



                Сотні бід на віку, переламані крила,

                 Та не стихли у серці твоїм соловї.



                  Найрідніше село, дороге моє, миле,

                  Тут родючі поля і луги і сади, і гаї…

                  Я і вмить негараздів, і в щасливу хвилину,

                  У далекій дорозі, в далеких краях

                  В заповітних бажаннях до тебе лиш лину,

                  Ти найкраща у світі, Лукашівко моя!





                              (вірш односельчанки Т. Яценко)





Бібліотекар. «…Назва поселення родового походження, ймовірно. Від прізвища першого власника цих земель і хутора Завойки ( таке прізвище трапляється серед козацької старшини)… Минали роки, змінювалися власники, змінювалася і назва населеного пункту. В часи реформи 1861р. і після село ще називалося «Завойковка»… У другій половині 19ст.- на початку 20ст. назва населеного пункту Завойківщина майже не вживається, замість неї- Лукашівка….»



У книзі відображено події і явища далекого й близького минулого, по шановано людей, які в різний час жили, живуть  й самовіддано трудилися на рідній землі, примножуючи її славні традиції. Вони всі знайомі можна їх пізнати(А. Вишневська, П. Чубов, К. Лобода, М. Вігран, М. Потапенко,  О.Чемерис, Мироненко О.,В. Гонтар. та багато ін..). Вони тут народилися чи переїхали і залишилися. Вони наші. Тому,що жили тут. І тому , що живуть їх діти, діти дітей. Це не скінчено. Книга містить чимало досі невідомих загалові фактів, життєписів земляків. Цікавий фактичний матеріал та ілюстрації, доступна мова викладу робить її особливо привабливою для читачів.



(зачитуються уривки тексту з книги ст. 302 – 304.)





Ви напевне помітили що в книзі про історію нашого села багато фото фактів. І до слова запрошуємо розповісти історію декількох  світлин, учасників цих подій.

 ( світлина -вшанування переможців жнив 1986р. – С. Палій;  світлина -футбольна команда 1969р.-Вертипорох В.)
(проектується світлина і кожний учасник розповідає її  історію. )






 Бібліотекар.  Кожний житель нашого села ,а також ви – молоде покоління , вносить свою частку в історію рідного краю, і кожний із нас має знати і пам’ятати про це. Знати історію рідного краю, знати про людей, які проживали і живуть в ньому – це цікаво, це необхідно і важливо. Ми в свій час цікавимося життям предків, а потім хтось буде цікавитися і нашим…і це  аксіома, тому що так було, так є і так буде.








 Використана література:


1.Приліпко М. Чорнобаївщина. Велична історія рідного краю. – Черкаси, 2008.

2.Приліпко М. Чорнобаївщина. Нариси історії населених пунктів. Книга 1. – Черкаси, 2013.

3.Приліпко М. Чорнобаївщина. Нариси історії населених пунктів. Книга2. – Черкаси, 2014.
                                                                                   




Немає коментарів:

Дописати коментар