суботу, 30 січня 2016 р.

Тривожна сповідь під блакитним небом.







"Любіть Україну, як вірні сини,
Віддати життя їй готові,
Як юні сини, що життя віддали
Під Крутами всі, як герої".

Крути - залізнична станція на Чернігівщині на лінії Москва - Бахмач - Київ. відома з оборонних боїв у січні 1918 року перед наступом більшовиків на Київ. Тут 29 січня відбувся бій сотні Юнацької школи імені гетьмана Б. Хмельницького, сотні студенського куреня Січових стрільців та чотири гайдамаків.

Це була молодь, яка не мала в душі сумнівів і вагань. Молодіжний загін пройшов лише семиденну підготовку.Ворогів було більше ніж удесятеро. Молоді добровольці зустріли їх вогнем. Молоді герої в останньому розпачливому порусі кидалися в атаку на переважаючого ворога, але були нещадно знищені.
    

 98 років тому 300 студентів пішло в безсмертя. Юнаки герої показали приклад мужності, відданості і незборимості духу. Герої не вмирають, вони живуть упам'яті і справах наступних поколінь.Відзначаючи цю трагічну  дату,29 січня, саме з метою виховання патріотизму, в Лукашівській бібліотеці було проведено годину памяті "Тривожна сповідь під блакитним небом".Бібліотекар розповіла про сумні, але славетні столрінки нашої історії та пам'ятаючи минуле, ми будемо мати гідне надійне майбутнє. Про трагедію Крут написано цілий ряд спогадів учасників і статей не учасників кривавого бою. До уваги користувачів було представлено книжкову поличку "Пам'ятай про Крути".

Немає коментарів:

Дописати коментар